Naar de startpagina

 beschrijven    ondersteunen    coachen en afspraken maken    Public Relations    fondsaanvragen    schrijven  

Er zit heel veel kennis en kunde in de hoofden van de professionals die de cliënten begeleiden. Vaak staat hiervan weinig op papier en al helemaal niet op een manier die recht doet aan de begeleiding en dienstverlening die wordt geboden.

Wat ik heel graag doe en waarmee ik positieve resultaten behaal: samen met de professionals, liefst het hele team, beschrijven waar hun werk uit bestaat. Zij vertellen en beschrijven, ik vraag en vraag door. Wat doe je en met welk doel? Wat maakt dat doelen worden bereikt, dat de begeleiding effect heeft? En: hoe deel je dit alles met elkaar en zorg je dat het overdraagbaar is? Gezamenlijk beschrijven we het aanbod en de methodiek. De concrete opbrengst van dit proces is een heldere beschrijving van de producten, het primaire proces en/of de methodiek. Kort,  bondig en toegankelijk. Op een manier die recht doet aan het aanbod.

Wat mij telkens weer opvalt, is hoe concreet de professionals kunnen vertellen wat er in hun hoofden zit. Mits de tijd genomen wordt en ik uitvoerig doorvraag. En ze, snel na een bijeenkomst (binnen 24 uur) kunnen reageren op wat ik heb opgeschreven. En hoe blij en verbaasd ze zijn als ze hun werk en werkwijze op papier beschreven zien: ‘Wat doen we eigenlijk ook goed werk hè’ en ‘wat doen we veel’ zijn vaak gehoorde reacties.

Het is mijn overtuiging dat je jezelf als werker en organisatie tekort doet als je, juist als je met zulke zware doelgroepen werkt, niet heel duidelijk maakt, aan bijvoorbeeld de financiers, waar je begeleiding en dienstverlening precies uit bestaan.

drs   H.J.   Muntendam   MA   |   Molenaarshoek   1   |   3981   TL     Bunnik   |   T   030   221   8922   M   06   221   53772   |   E   info@hjmuntendam.nl
© 2008 H.J. Muntendam